Bemutatkozás

Üdvözlöm a Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék weblapján!

Az elmúlt két évtizedben a tanszékünk profiljában a komplex tájkutatás és a talajtani vizsgálatok mellett a környezet- és tájvédelem egyre nagyobb szerepet kapott. A nappali tagozatos földrajzos hallgatók és a szakirányú továbbképzésre jelentkező diplomások számára folytatunk különböző környezetvédelmi képzéseket. Ezeken a hallgatók megismerik a környezetgazdálkodás és környezetvédelem alapjait, a környezeti hatásvizsgálatot a terepi mintavételtől a laboratóriumi elemzésig, a globális és hazai környezetvédelmi problémákat és azt a jogi és intézményi hátteret, amelynek birtokában egy vállalatnál vagy egy települési önkormányzatnál dolgozó környezetvédelmi megbízottként mindezeket képesek megoldani. A tanszék munkatársai a hallgatók bevonásával részt vesznek egyedi tájértékek kataszterezésében, tájökológiai és talajtani kutatásokat folytatnak, vizsgálják a megújuló energiaforrások környezeti hatásait, a talajok, felszíni- és felszín alatti vizek minőségét, továbbá hulladéklerakók és egyéb szennyező források hatásterületét.

1972-1977 között a Gazdasági és Regionális Földrajzi Tanszék Pinczés Zoltán tanszékvezető köré szerveződött tájkutató csoportja – köztük Martonné Erdős Katalinnal, Kerényi Attilával és Csorba Péterrel – a hazai geográfia máig legrészletesebb komplex tájelemzési munkáját végezte el a Bodrogkeresztúri-félmedencében. A későbbi kutatásaikban egyre hangsúlyosabb szerepet kapott a tájvédelem, tájökológia és a környezetvédelem. A tájkutató munkacsoport tagjaiból szerveződött 1991-ben az Alkalmazott Tájföldrajzi Tanszék Kerényi Attila vezetésével. A tanszék tudományos tevékenységére épült az 5 éves geográfus képzés tájvédelmi szakiránya, amelyen 1998-tól a kétszintű felsőoktatás bevezetéséig 96 fő szerzett diplomát. A tanszéki kutatásokban egyre nagyobb szerepet kapott a környezetvédelmi kérdések földrajztudományi szempontú vizsgálata, míg az oktatásban elindult a környezetvédelmi referens felnőttképzés. 2003-ban az akkor már Csorba Péter vezetésével működő tanszék felvette a Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék nevet. 2006-tól a tanszék gondozásában indult el az egyetemi földrajz alapképzés környezetföldrajzi, illetve idegenforgalmi szakiránya, melyeken 2009-2017 között 102 hallgató szerzett oklevelet. 2008-óta a tanszék koordinálja a környezetvédelmi és –fejlesztési szaktanácsadó másoddiplomás képzést, a geográfus mesterképzésben pedig a táj- és környezetkutató, illetve 2018-tól a turizmusföldrajz specializációt is. 

Dr. Szabó György
tanszékvezető egyetemi docens

Frissítés dátuma: 2019.06.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.